Приключи конкурсът за логосистема „София – кандидат за европейска столица на културата 2019". На 10.06.2011 ще бъде оповестен изборът на международното жури за до 20 проекта, които ще имат право да участват в градска среда в рамките на фестивала SOFIA DESIGN WEEK. Ще бъдат обявени и финалистите (от 2 до 5 проекта), които ще бъдат подложени на публично гласуване по интернет.

На 18.06.2011г в 20:00ч ще бъде обявен победителят в конкурса на интернет страницата www.sofia2019.bg

The contest for logosystem “SOFIA – CITY CANDIDATE FOR EUROPEAN CAPITAL OF CULTURE 2019” is now closed. On 10.06.2011 will be announced the choice of the International Jury of not more then 20 projects eligible to participate in an exhibition in open urban environment, part of SOFIA DESIGN WEEK Festival. Also, the jury will announce the finalist (2 to 5 projects) which will be subject to popular vote over the Internet.

After 20:00h (local time, GMT +2) on 18.06.2011 the winner will be announced on the website www.sofia2019.bg

конкурс за логосистема

logosystem contest


20.04.2011 – 31.05.2011


Warning: strtotime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/sofia20/public_html/sofia2019_logo/libraries/joomla/utilities/date.php on line 56

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/sofia20/public_html/sofia2019_logo/libraries/joomla/utilities/date.php on line 198

Warning: Creating default object from empty value in /home/sofia20/public_html/sofia2019_logo/components/com_k2/models/item.php on line 445

СОФИЯ –
КАНДИДАТ ЗА
ЕВРОПЕЙСКА
СТОЛИЦА НА
КУЛТУРАТА 2019СОФИЯ –

ЕВРОПЕЙСКА
СТОЛИЦА НА
КУЛТУРАТА 2019СОФИЯ –
СТОЛИЦА НА
КУЛТУРАТАПРЕДМЕТ НА КОНКУРСА


В изпълнение на инициатива на Стoлична община и в партньорство със Sofia Design Week, Асоциация за развитие на София организира международен конкурс за изработване на оригинален проект за логосистема за кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019.

Предмет на конкурса е създаването на логосистема за София – кандидат за Европейска столица на културата 2019, която включва графичен знак и съответна идентификационна система, които да се развиват, защото представяйки града кандидат, те ще бъдат използвани в случай на успех за следващите стъпки. Това ще бъде и визуален език на дългата подготвителна фаза, която изискват подобни състезания. Той трябва да притежава и силата на обновяването си през 2019 г., когато ще представя различните събития в процес на реализация. Визуалната система трябва да работи в по-дългосрочен план за лейбъла ‘град София’. Визуалната система трябва да устои на времето, тъй като София официално ще кандидатства за титлата през 2013 г., и ако спечели, ще бъде Европейска столица на културата през 2019 г.

Както при съвременните проекти на системи за културна идентификация, тук се цели да се прекрачат границите на неизменно повтаряния при всички обстоятелства графичен знак и по-скоро да се разработи система, която да може да се развива и адаптира както към различните етапи на предложението, така и към конкретните различни събития, които ще трябва да представя. Този визуален език ще бъде символ на цялата инициатива, както и на всяко едно от различните събития с етикет "столица на културата". В този смисъл трябва да се обърне особено внимание на взаимовръзките между различните символи/образи.

Ще трябва да бъде разработена последователна система от знаци с ясно и уникално послание, които да могат да изразят особеностите на град София. Препратките към контекста ще бъдат част от критериите за оценка на предложението. Ако използването на кирилица (български) и латиница (английски език) добавя специфика, то все пак не е достатъчно, за да символизира специалната атмосфера на тази столица, която е млада, отворена, пълна с потенциал, изненадваща, многообразна, но  същевременно с дълбоки корени в древната история, където са се пресекли разнообразни култури.


20 от проектите ще имат възможност да вземат участие в изложба в градска среда в рамките на фестивала SOFIA DESIGN WEEK на 18.06.2011.

Наградата на конкурса е 5,000.00 евро, и ще бъде връчена на участника, чиито проект е класиран на първо място.

 

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРСА


Условия относно участниците:
В конкурса могат да участват със свой авторски проект едно или повече физически лица или юридическо лице. Конкурсът е насочен не само към рекламни агенции, дизайн студиа, независими графични дизайнери, но и към всички творци и всички интердисциплинарни екипи, които желаят да предложат графичен сценарий от културен и експериментален характер, който позволява разпознаваемост на инициативата.

Участниците, които са физически лица, трябва да са навършили 18 години.

Всяко физическо лице може да участва в конкурса само с един проект в изготвянето, на който е участвало. Всяко юридическо лице може да участва в конкурса само с един проект.

Няма да бъдат допуснати до участие проекти на лица, които не отговарят на условията за участие в конкурса.


Условия относно проектите:
Всеки проект трябва да отговаря на следните условия:
– да е създаден изцяло от участника в конкурса, който кандидатства с него; ако проектът е създаден от повече от едно лица, всички автори трябва да участват с проекта;
– каквито и да е права върху проекта или части от него да не бъдат притежавани от трети лица;
– да бъде специално създаден за целите на конкурса;
– да не е бил показван публично по какъвто и да е начин;
– да бъде придружен от всички изискуеми документи, а именно от подписана декларация в момента на подаване на проекта.
Няма да бъдат допуснати до участие проекти, които не отговарят на условията за участие в конкурса.
Декларацията трябва да бъде попълнена, подписана и сканирана. Декларации, които не са попълнени и подписани, няма да бъдат приети и проектът ще бъде дисквалифициран.


ЕТАПИ НА КОНКУРСА


Подаване на проектите:
Проекти могат да бъдат подавани от 20:00ч. на 20.04.2011 до 20:00 ч. на 31.05.2011 г. (местно време, GMT +2).

Проектите се подават по интернет чрез интернет страницата www.sofia2019.bg.  

Проектите се подават в следните формати:

Всеки проект трябва да бъде представен в три вертикални приложения във формат pdf с ширина 297mm и височина 420mm и едно хоризонтално приложение във формат pdf ширина 1800mm и височина 1200mm, както и текстово описание на концепцията в рамките на 4 000 символа. Всяко отделено приложение не може да надвишава 20 МВ.

Приложенията са анонимни и представят единствено проекта (не съдържат информация за автора/ите на проекта).  

1. Първото приложение описва еволюцията на знака в тези стъпки:

СОФИЯ –
ГРАД КАНДИДАТ

ЗА ЕВРОПЕЙСКА
СТОЛИЦА НА
КУЛТУРАТА
 2019СОФИЯ –

ЕВРОПЕЙСКА
СТОЛИЦА

НА КУЛТУРАТА
 2019СОФИЯ –

СТОЛИЦА

НА КУЛТУРАТА

СОФИЯ


SOFIA –
CITY CANDIDATE
FOR EUROPEAN
CAPITAL OF CULTURE
2019

SOFIA –
EUROPEAN CAPITAL
OF CULTURE 2019

SOFIA –
CAPITAL
OF CULTURE

SOFIA

Всеки един от тези графични знаци трябва да бъде представен в цветен и черно-бял вариант, в голям и малък формат. 2. Второто приложение трябва да обясни концепцията на автора в свободна форма, като може да се използват най-подходящите за целта медии – фотография, схеми, карти, колажи, текст*, видео*, звук* и т.н.. Позиционирането му върху листа и съдържанието му са свободни.
* Тъй като журито е международно, обясненията трябва да са на английски.3. Третото приложение показва приложенията на логосистемата: да бъдат представени бланка за писмо, корица на папка и тениска, като други приложения могат да допълнят представянето.

4. Четвъртото приложение представя проекта във формат пригоден за изложба.

Няма да бъдат допуснати до участие проекти, получени след посочения краен срок.

Всички подадени проекти се разглеждат от организаторите на конкурса. До участие се допускат проектите, които отговарят на условията на конкурса.

Първи етап на конкурса – предварителен подбор от международно жури
Международното жури се състои от седем човека:
Ruedi Baur – графичен дизайнер, председател на журито;
Йорданка Фандъкова, кмет на София;
Lana Cavar – графичен дизайнер;
Christine Breton – куратор, културно наследство;
Александър Кьосев – директор, Културен център на СУ;
Андреан Нешев – графичен дизайнер, Sofia Design Week;
Кирил Вълчев – журналист, Дарик радио.

Организаторите ще предоставят за предварителен подбор на международното жури единствено допуснатите проекти, но без информация за техните автори.

На 10.06.2011 година ще бъде оповестен:
1. изборът на международното жури за 20 проекта, които имат право да участват в изложба в градска среда в рамките на фестивала SOFIA DESIGN WEEK на 18.06.2011г.
2. изборът на международно жури за от 2 до 5 проекта, които ще бъдат подложени на публично гласуване по интернет.


Втори етап на конкурса – интернет гласуване
Всеки участник в конкурса, чийто проект е сред оповестените от 2 до 5, които ще бъдат подложени на гласуване по интернет, в срок до  17:00ч (местно време GMT+2) на 16 юни 2011 г подава лично или изпраща по куриер договор за отстъпване на права. Лицето, което подава документите, полага лично подпис на договора; подписите на неприсъстващите при подаването на документите лица е необходимо да бъдат нотариално заварени.  Договорите трябва да бъдат подадени/изпратени на адрес: България, гр. София 1463, бул. Патриарх Евтимий 92, до Асоциация за развитие на София.

От 18:00 ч (местно време, GMT +2) на 11.06.2011 г. до 18:00ч. (местно време, GMT +2) на 18.06.2011г. ще бъде проведено гласуване по интернет чрез интернет страницата www.sofia2019.bg за избор на най-добрия проект измежду 2 до 5 проекта, избрани от международното жури.

Няма да бъдат отчитани гласове, подадени извън посочения времеви интервал.

От един IP адрес може да бъде подаден един валиден глас. Ще бъдат считани за невалидни всички гласове, подадени от един и същи IP адрес за различни проекти.

Всеки втори и следващ глас за един и същи проект, подаден от един и същи IP адрес, няма да бъде отчитан.

Проектите ще бъдат класирани от първо до пето място в зависимост от подадените валидни гласове.


Оповестяване на класирането:
На 18.06.2011г в 18:00ч ще бъде обявен победителят в конкурса на интернет страницата www.sofia2019.bg

 • SOFIA –
  CITY CANDIDATE
  FOR EUROPEAN
  CAPITAL OF
  CULTURE 2019  SOFIA –
  EUROPEAN
  CAPITAL OF
  CULTURE 2019  SOFIA –
  CAPITAL OF
  CULTURE   SUBJECT OF THE CONTEST


  Implementing the initiative of Sofia Municipality and in partnership with Sofia Design Week, Sofia Development Association is organizing an international contest for the creation of an original project for logosystem for the candidature of Sofia for European Capital of Culture 2019.

  The subject of the contest is to create a logosystem for Sofia – city candidate for European capital of culture 2019 that includes a graphic symbol and a respective identification system, which must be able to evolve, since by presenting the city as a candidate, they will be used in case of success during the next steps. This will also be a visual language for the long preparatory phase that such contests require. The system must also possess the power of its renovation in 2019, when it will present the various events in the process of realization. This visual system must work in the long run for the label "Sofia city".  The visual system has to withstand the test of time because Sofia will officially apply for the title in 2013, but if the city wins, it will be the European Capital of Culture in 2019.

  As in the contemporary design of cultural identity systems, it is intended here to cross the boundaries of constant repetitions in all circumstances of a graphic symbol but rather to develop a system that can evolve and adapt, not only according to the various stages of the proposal but also to the specific events that will have to be presented. This visual language will be a symbol of the whole initiative, and also of each of the different events with the tag "Capital of Culture”. In this respect particular attention must be paid to the relationships between the different representations.

  A coherent system of signs must be developed, with a clear and unique message that can express the characteristics of Sofia. The references to the context will be part of the criteria for evaluating the proposal. If using the Cyrillic (Bulgarian) and Latin (English) alphabet adds specificity, this is still not enough to symbolize the special atmosphere of this city that is young, open, full of potential, surprising, diverse, yet with profound roots in ancient history, where variety of cultures have crossed.

  20 projects will have the opportunity to participate in an exhibition in open urban environment within the framework of Sofia Design Week Festival on 18/06/2011.

  The Prize is 5,000.00 Euro and will be awarded to the applicant whose project is ranked first.
  CONDITIONS FOR PARTICIPATION IN THE CONTEST


  Conditions for the applicants:
  The project can be developed by one or more physical persons or by one legal entity. The contest targets not only advertising agencies, design studios, independent graphic designers, but also artists and interdisciplinary teams who would like to offer a graphic scenario of cultural and experimental nature, which gives visibility of the initiative.  Physical persons must be over 18 years of age.  Each physical person can apply only with one project in the preparation of which he/she has participated. Any legal entity can participate in the contest with only one project.

  Projects of persons that do not meet the requirements for participation in the contest will not be admitted for consideration.

  Conditions  for the projects:
  Each project must fulfill the following conditions:
  
– it must have been created entirely by the applicant; in case the project was created by more than one person, all authors should apply with one project;
  – 

any rights to the project or parts thereof must not be owned by third parties;
  – 

it must be created for the sole purpose of the contest;


  – has not been displayed publicly in any way;


  – be accompanied by all required documents, namely a signed declaration in the time of the project is submission.  Projects that do not meet the requirements will not be admitted for consideration.
  The declaration must be filled in, signed and scanned. Declarations that are not filled in and signed, will be rejected and the project will be disqualified.


  STAGES OF THE CONTEST


  Submission of projects:
  Projects may be submitted from 20:00h on 20/04/2011 until 20:00h on 31/05/2011 (local time, GMT +2).  Projects are submitted through the website www.sofia2019.bg.

  Projects are submitted in the following formats:

  Each project must be submitted in three vertical applications
in pdf format: width 297mm, height 420mm; horizontal
application in pdf format: width 1800mm, height 1200mm. Furthermore, you must provide a text description of your concept in 4000 characters max. Any given application can not exceed 20 MB.

  

Files are anonymous and present only the project (they do not contain information about the author / s of the project).

  1. The first application should describe the evolution of the sign in the following steps:

  СОФИЯ –
  ГРАД КАНДИДАТ

  ЗА ЕВРОПЕЙСКА
  СТОЛИЦА НА
  КУЛТУРАТА
 2019  СОФИЯ –

  ЕВРОПЕЙСКА
  СТОЛИЦА

  НА КУЛТУРАТА
 2019  СОФИЯ –

  СТОЛИЦА

  НА КУЛТУРАТА

  СОФИЯ


  SOFIA –
  CITY CANDIDATE
  FOR EUROPEAN
  CAPITAL OF CULTURE
  2019

  SOFIA –
  EUROPEAN CAPITAL
  OF CULTURE 2019

  SOFIA –
  CAPITAL
  OF CULTURE

  SOFIA

  Each of these graphic symbols must be presented in color and in black and white versions, in large and small format.

  2. The second application should explain the author's concept in a free chosen format. All appropriate media can be used: photography, schemes, maps, collages, text*, video*, sound*, etc. The positioning on the sheet and its content are free.


  * Since the jury is international, please use English.

  3. The third application presents the logosystem applications: to be presented as a letterhead, cover page for a file and t-shirt, and other applications can complement the presentation.  4. The fourth application shows your project in a format suitable for exhibition.

  Projects received after the deadline will not be admitted for consideration.

  All submitted projects are reviewed by the contest organizers. Participation is open to projects which fulfill the conditions of the contest.


  First stage of the contest – pre-selection by an international jury
  The International Jury consists of seven persons:
  Ruedi Baur – graphic designer, chairman of the jury
  Yordanka Fandakova – Mayor of Sofia
  Lana Cavar – graphic designer,
  Christine Breton – curator, cultural heritage,
  Alexander Kiossev – Director, Cultural Center of the Univercity of Sofia,
  Andrean Nechev – graphic designer, Sofia Design Week,
  Kiril Valtchev – journalist, Darik Radio

  The organizers will submit the projects to the International Jury for pre-selection, but will not provide information about their authors.

  On 10.06.2011 will be announced:
  
1. The choice of the International Jury of 20 projects eligible to participate in an exhibition in open urban environment, part of SOFIA DESIGN WEEK  Festival on18.06.2011.

  2. The choice of the International Jury of 2 to 5 projects which will be subject to popular vote over the Internet.

  Second phase of the contest – online voting
  Each contest participant whose project is among the announced 2 to 5 to participate in the online voting, should submit in person or send by courier a contract for rights ceding by 17:00h (local time, GMT +2) on June 16, 2011. The person who submits the documents, signs the contract in person; the signatures of the individuals, who do not submit their documents in person, need to be notarized. Contracts should be submitted/send to Sofia Development Association, 92, Patriarh Evtimii Blvd., 1463 Sofia, Bulgaria.

  From 18:00h (local time, GMT +2) on 11/06/2011 until 18:00h (local time, GMT +2) on 18.06.2011, online voting will be conducted through the website www.sofia2019.bg for the selection of the best project among the 2 to 5  identified by the International Jury.
  Online votes cast beyond this time interval will not be counted.

  One valid vote can be cast from one IP address. All votes from one IP address for different projects will be considered invalid.

  Every second and subsequent vote for the same project cast from the same IP address will not be counted.
Projects will be ranked from first to fifth place on the basis of valid votes cast.

  Disclosure of online vote results:
  
After 18:00h (local time, GMT +2) on 18.06.2011 the winner will be announced on the website www.sofia2019.bg